Как да се преборите с паразитите по домашните любимци

Как да се преборите с паразитите по домашните любимци
27 февруари 2023

Паразити по кучетата и котките 

Паразитите могат да причинят редица здравословни проблеми на нашите домашни любимци, от леки раздразнения до сериозни заболявания. В този блог ще разгледаме различните видове паразити, които могат да засегнат кучета и котки, както и различните налични методи за защита срещу паразити.

Видове паразити, които засягат кучета и котки

Има няколко вида паразити, които могат да засегнат кучета и котки. Те включват:

Бълхи: Бълхите са най-често срещаният външен паразит, който засяга кучетата и котките. Те са малки насекоми, които се хранят с кръвта на своя гостоприемник и могат да причинят сърбеж, надраскване и дразнене на кожата. Бълхите също могат да пренасят болести като тения и инфекция с Bartonella (известна също като треска от котешка драскотина).

Кърлежи: Кърлежите са друг често срещан външен паразит, който засяга кучета и котки. Те са по-големи от бълхите и могат да пренасят различни болести, включително лаймска болест и петниста треска на Скалистите планини.

Дирофиларии: Дирофилариите са вътрешни паразити, които живеят в сърцето и белите дробове на кучета и котки. Те се предават от комари и могат да причинят сериозни увреждания на сърцето и белите дробове, ако не бъдат лекувани.

Чревни паразити: Чревни паразити като кръгли червеи, анкилостоми и тении могат да засегнат кучета и котки. Те обикновено се предават чрез поглъщане на замърсена почва, вода или храна.

Методи за антипаразитна защита

Има няколко метода за защита от паразити за кучета и котки. Те включват:

Локални лечения: Локалните лечения се прилагат директно върху кожата на домашния любимец и са предназначени да убиват бълхи, кърлежи и други външни паразити. Тези лечения обикновено продължават от един до три месеца и се предлагат в различни форми, включително лечение на място, спрейове и шампоани.

Перорални лекарства: Пероралните лекарства са предназначени да убиват вътрешни паразити като дирофиларии и чревни червеи. Тези лекарства обикновено се дават ежемесечно и се предлагат в различни форми, включително таблетки за дъвчене и ароматизирани течности.

Нашийници: Нашийниците против паразити са предназначени да отблъскват или убиват бълхи и кърлежи. Тези нашийници обикновено се носят около врата на домашния любимец и могат да издържат няколко месеца.

Контрол на околната среда: Контролът на околната среда включва поддържане на околната среда на домашния любимец чиста и свободна от паразити. Това може да се постигне чрез редовно прахосмукачка и пране на спалното бельо и играчките на домашния любимец, както и поддържане на двора чист от отломки и подрязване на задната растителност.

Ваксинации: Ваксинациите могат да предпазят кучетата и котките от определени заболявания, предавани от паразити, като лаймска болест и лептоспироза.

Избор на правилната антипаразитна защита за вашия домашен любимец

Когато избирате антипаразитна защита за вашия домашен любимец, е важно да имате предвид няколко фактора, включително:

Възраст: Някои продукти против паразити не са безопасни за употреба при млади кученца и котенца, докато други може да не са подходящи за възрастни домашни любимци.

Здраве: Домашни любимци с определени здравословни проблеми може да не понасят определени видове лекарства против паразити.

Начин на живот: Домашните любимци, които прекарват много време на открито или в гористи местности, може да са изложени на по-висок риск от заразяване с определени видове паразити, като кърлежи.

Алергии: Някои домашни любимци може да са алергични към определени видове лекарства против паразити, така че е важно да наблюдавате вашия домашен любимец за признаци на алергична реакция.

Важно е да се консултирате с вашия ветеринарен лекар, когато избирате противопаразитна защита за вашия домашен любимец. Те могат да препоръчат най-добрите продукти за вашия домашен любимец въз основа на техните индивидуални нужди и могат да дадат насоки как правилно да се прилага лекарството.

4 октомври 2023
Защо се използва компресор за въздух при ракията

За да се постигне желаният резултат при аерирането на ракията с компресор за въздух, е важно да се спазват правилните процедури и да се настройва интензивността и продължителността на аерирането спрямо конкретните характеристики на ракията и желания ефект. Това често се извършва под контролирани условия от опитни Ракийни специалисти ;) , които имат опит с този процес и знаят как да го изпълняват по най-добрия начин.

прочети още
4 август 2023
Какво да правя ако кучето ми започне да повръща ?

Едно кратко ръководство за това, какво да предпиемете, като действия ако кучето ви повръща

прочети още
26 юли 2023
Аквариума ми се спука, Какво да правя ?

В тази статия ще намерите бързо ръководство за това, какво да правите аков и се спука аквариума. Най-важното е да спрете всички електрически компоненти от захранването.

прочети още
27 януари 2023
Помпи за аквариум SOBO

В тази статия ще откриете предимствата на помпите за аквариум на марката SOBO. Асортимента включва продукти, като: Вътрешни и външни филтри за аквариум, фонтанни помпи, компресори за въздух, осветление за аквариуми, нагреватели, филтър медия и много други.

прочети още
19 декември 2022
Как да декорираме аквариума си

Днес ще засегнем темата за това какво да изберем за украса за новия или вече съществуващия ни аквариум.

прочети още
7 март 2022
Какво е важно да знаем за клетките за гризачи

Клетките за гризачи са различи по размер, цени и функции, но въпроса е, как да изберем подходящата къща ? В зависомост от това дали клетката ще е предназначена за заек, хамстер, чинчила, морско свинче, катерица или друг гризач, клетката може да има много разновидности.

прочети още
18 януари 2022
Аквариуми , храни и аксесоари за домзшни любимци на изплащане

Стоки за домашни любимци на разсрочено плащане. Сега можете да се възползвате от новото ни предложение за закупуване на храни, аксесоари за домашни любимци, аквариуми и периферия за тяхното оборудване на разсрочено изплащане, с помощта на нашите партньори от TBI Bank.

прочети още
16 януари 2022
ПРОМОЦИЯ 5 % ОТСТЪПКА ЗА ПЪРВА ПОКУПКА

Добре дошли в нашия онлайн магазин zoomagazinche.bg. За новите си клиенти сме приготвили специална изненада. Всички нови клиенти получават 5% отстъпка при първа покупка за стойсност над 60 лева за всички продукти в нашия онлайн каталог.

прочети още
30 декември 2021
Как да изберете подходяща клетка за хамстер

Няколко съвета за бъдещите собственици на хамстер при избора на най-добрата клетка. Стил Вентилация Подходящ размер Сигурност и безопастност на клетката Колела и токи за хамстери

прочети още
22 декември 2021
Как Да Стартирате Новия Си Аквариум | Полензни Съвети за начинаещи акваристи

Няколко съвета за това как да стартирате проекта за своя аквариум в офиса или дома. Как да подготвите аквариума и водата за първите рибки и за това как да поддържате своя аквариум в бъдеще.

прочети още